Vaccinatie

Wil je helpen in één van onze vaccinatiecentra?

De vaccinatiecentra in onze eerstelijnszone komen in Grobbendonk en Kasterlee. Om de vaccins te kunnen toedienen en alles vlot te laten verlopen, hebben we natuurlijk veel helpende handen nodig. We zoeken zowel medisch personeel als mensen die willen helpen met het begeleiden van bezoekers.

Interesse?

Je kan je hier opgeven als vrijwilliger

Praktisch

  • Wie zoeken we? Zowel medisch geschoold personeel (artsen, verpleegkundigen, apothekers ....) als mensen die zich willen inzetten als steward, onthaalmedewerker, callcenter medewerker ....
  • Wanneer moet je beschikbaar zijn? De vaccinatiecentra zullen openen vanaf februari tot ongeveer eind oktober 2021. In het online formulier kan je aangeven wanneer je beschikbaar bent. 
  • Waar ga je aan de slag? Je kan aangeven in welk vaccinatiecentra (Grobbendonk of Kasterlee) je graag wil helpen.

Heb je vragen? vaccinatie@elzmiddenkempen.be

Vaccinatiecentra in Grobbendonk en Kasterlee (update 14 januari)

De vaccinatiecentra voor de Eerstelijnszone Middenkempen komen in Grobbendonk (het militair domein De Troon, Bevrijdingsstraat 31) en in Kasterlee (sporthal Tielenhei, Prijstraat 68). In deze vaccinatiecentra wordt de volgende maanden de bevolking van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kasterlee, Lille, Olen en Vorselaar gevaccineerd tegen het coronavirus. 

Waarom deze locaties?

De locaties liggen verspreid over de hele zone en zijn vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Zo hebben alle inwoners binnen de zone een vaccinatiecentrum op redelijke afstand. Voor kwetsbare mensen die niet vlot tot daar geraken, komen er oplossingen. De zeven gemeenten bereiden zich nu volop voor op het inrichten van deze locaties. De vaccinatiecentra moeten klaar zijn tegen half februari, zodat er ten laatste begin maart gestart kan worden met vaccineren. 

Wanneer word ik gevaccineerd?

Eerst komen professionele zorgverleners aan de beurt, daarna de 65-plussers en de risicopatiënten. Dan volgt de volwassen bevolking. Wanneer je aan de beurt bent, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren. Er staat ook in waar je je kan laten vaccineren . Je bent niet verplicht om je te laten vaccineren.

Groepsimmuniteit nastreven

Met de opstart van deze vaccinatiecentra zetten we een volgende stap om onze inwoners te beschermen tegen het coronavirus. Vaccinatie is onze belangrijkste troef om deze pandemie achter ons te laten en terug te kunnen genieten van onze vrijheid en sociale contacten.

Door in te zetten op vaccinatie willen we groepsimmuniteit nastreven. Groepsimmuniteit wil zeggen dat een voldoende grote groep mensen weerstand heeft opgebouwd tegen het virus. Hierdoor kan het virus zich niet meer zo eenvoudig verspreiden.

Dat betekent echter niet dat alles onmiddellijk terug mogelijk is. Een versoepeling zal stap voor stap gebeuren. Iedereen kan niet op hetzelfde moment worden gevaccineerd. Zolang er nog veel mensen gevaccineerd moeten worden, blijft er een risico op nieuwe golven. De coronamaatregelen blijven dus nog altijd van kracht.

Meer informatie

www.laatjevaccineren.be

Voorbereiding corona-vaccinatiecampagne (update 11 januari)

Samen met de andere 6 gemeenten van de Eerstelijnszone Middenkempen maakt onze gemeente zich klaar voor de corona-vaccinatiecampagne. We werkten al eerder nauw samen tijdens de coronacrisis, deze samenwerking zetten we nu verder bij de start van de vaccinatiecampagne.

De Eerstelijnszone Middenkempen bestaat uit de gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kasterlee, Lille, Olen en Vorselaar. We werkten al eerder tijdens de coronacrisis nauw samen. Zo werd het Covid Coaching Team opgericht, waarbij maatschappelijk werkers besmette inwoners ondersteunen. Deze samenwerking zetten we nu ook verder bij de start van de vaccinatiecampagne.

Werkgroep vaccinatie

Binnen de Eerstelijnszone Middenkempen werd een werkgroep opgericht die de lokale vaccinatie-aanpak verder zal uitwerken. Deze werkgroep bestaat uit de noodplanningscoördinatoren van de gemeenten, een medisch coördinator en de verantwoordelijke van de eerstelijnszone. Zij werken nauw samen met AZ Herentals en vertegenwoordigers van de apothekers, woonzorgcentra en huisartsen in de eerstelijnszone.

Begin januari ging de eerste fase van de vaccinatiecampagne van start die focust op de woonzorgcentra. Over enkele maanden is het de beurt aan de bredere bevolking. Momenteel is het nog onduidelijk hoe dit allemaal praktisch gaat verlopen. Door nu al samen te werken, wil de eerstelijnszone voorbereid zijn op verschillende situaties en snel kunnen schakelen. Zo is de werkgroep momenteel volop bezig met het verzamelen van bevolkingscijfers voor de volgende fases van de campagne, te zoeken naar mogelijke locaties voor vaccinatiecentra, stockageruimtes voor de vaccins …

Vragen over vaccinaties?

Nu de vaccinatiecampagne volop gestart is, vragen veel mensen zich af wanneer zij aan de beurt zijn. Je zal telkens voldoende op voorhand geïnformeerd worden. In eerste instantie worden de meest kwetsbare en meest blootgestelde mensen gevaccineerd. Daarom zijn nu de woonzorgcentra eerst aan de beurt. 

Hou zeker onze communicatiekanalen in de gaten. Heb je algemene vragen over vaccinatie? Neem dan een kijkje op de website van Laat Je Vaccineren.be.

> Bekijk het algemene faseplan voor de vaccinatiecampagne.