Veelgestelde vragen

Mondmaskers gaan bij de versoepeling van de federale maatregelen een belangrijke rol spelen. Hier vind je een antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Beschikbaarheid mondmaskers Vorselaar:

Soorten mondmaskers:

Filters:

Mondmasker dragen:

Beschikbaarheid mondmaskers Vorselaar

"Stelt de gemeente gratis mondmaskers ter beschikking aan haar bevolking?” 

Ja, Vorselaar voorziet samen met de andere gemeenten van Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout en Olen) mondmaskers voor haar inwoners. Je kan online of telefonisch (mondmaskerlijn: 014 50 17 31) een mondmasker aanvragen. We voorzien maximaal één mondmasker per gezinslid vanaf de leeftijd van 12 jaar (geboortejaar 2008 of vroeger).

We vragen je wel om enkel een mondmasker aan te vragen, als je er effectief één nodig hebt. Heel wat mensen hebben thuis immers al een mondmasker, zelfgemaakt, gekocht of ontvangen via hun werkgever. We willen op dit moment aan de belangrijkste noden tegemoet komen. De bedeling zelf gebeurt huis aan huis, op basis van het aantal aanvragen.

“Vanaf welke leeftijd kan je een mondmasker opvragen?” 

We volgen voor de verdeling van de mondmaskers de federale richtlijnen. Dat betekent dat we maximaal één mondmasker voorzien per gezinslid vanaf de leeftijd van 12 jaar. Kinderen geboren na 2008 dragen het mondmasker niet correct of hebben het niet graag aan. Een alternatief voor een mondmasker bij kinderen is een sjaal of een buff.

“Hoe kan ik een mondmasker aanvragen?” 

Als je nog niet over een mondmasker beschikt en er wel één nodig hebt, kan je een mondmasker opvragen. We voorzien maximaal één mondmasker per gezinslid vanaf de leeftijd van 12 jaar (geboren in 2008 of vroeger). 

Een mondmasker aanvragen kan:

 • Via www.vorselaar.be/mondmasker (één aanvraag per gezin!)
 • Via de mondmaskerlijn op het nummer 014 50 11 01. Dit tijdens de openingsuren: maandag 9u-12u, 13u-16u en 17u30-19u30, dinsdag/woensdag/donderdag van 9u-12u en 13u-16u en vrijdag van 9u-12u. 

Gelieve zoveel mogelijk online te bestellen. Neem je toch telefonisch contact op, hou dan zeker je identiteitskaart met rijksregisternummer bij de hand.

“Wanneer gaat de gemeente mondmaskers verdelen?”

De mondmaskers zijn momenteel in ontwikkeling waardoor onze voorraad geleidelijk aan verder groeit. Nadat je mondmaskers voor je gezin hebt aangevraagd (online of telefonisch), controleren we jouw bestelling op juistheid. Vervolgens nemen we de bestelling mee op in de verdelingsronde. De verspreidingsronde gebeurt eenmaal per week en is afhankelijk van het aantal beschikbare maskers. We kunnen onmogelijk alle aanvragen tegelijkertijd behandelen. Je moet dus rekening houden met een minimale leveringstermijn van één week. Gelieve geduld uit te oefenen en ons niet meteen op te bellen met vragen over de leverdatum.

“Is er een handleiding voorzien bij de maskers?”

Ja, we voorzien een handleiding met instructies voor het dragen, wassen en bewaren.

“Waar haalt de gemeente haar mondmaskers?” 

Vorselaar werkt voor de productie en verdeling van mondmaskers samen met de andere gemeenten van Neteland. Neteland kiest bewust voor een maximaal lokale en sociale aanpak. We hanteren een meervoudige werkwijze om aan voldoende mondmaskers te geraken.

 • Sinds maandag 4 mei zijn er in alle gemeenten van Neteland naaiateliers aan de slag, waar vrijwilligers maskers kunnen maken onder hygiënische en veilige omstandigheden. Al deze mondmaskers worden gemaakt uit een kunststof die AZ Herentals gebruikt en die voldoet aan alle kwaliteitsnormen. 
 • Vrijwilligers kunnen ook thuis mondmaskers maken voor de lokale bevolking. Hiervoor zijn al enige tijd zelfmaakpakketjes met stof en patroon beschikbaar.
 • De regio Neteland koopt bijkomstig 50.000 mondmaskers aan bij de sociale werkplaats Kaliber uit Herentals, waar mensen met een handicap werken. Deze maskers worden van katoen gemaakt en voldoen aan de federale kwaliteitsnormen. Op deze manier steunen we de sociale economie, die het momenteel ook bijzonder moeilijk heeft. Zo kunnen de medewerkers van Kaliber ook opnieuw aan het werk.
 • De regio Neteland is ook ingestapt op de samenaankoop van mondmaskers door IOK en bestelde 20.000 stuks.

Op deze manier komen we stapsgewijs aan een heel aantal mondmaskers.

Soorten mondmaskers

“Welk soort mondmaskers worden er verdeeld vanuit de gemeenten van Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar)?”

De mondmaskers die via Neteland verdeeld worden zijn afkomstig uit verschillende naaiateliers, van vrijwilligers en leveranciers (Kaliber vzw en IOK). Deze mondmaskers zijn door de verschillende producenten gemaakt uit diverse soorten materiaal, elk met zijn eigen kwaliteiten. We vragen je begrip voor deze variatie. 

Volgende maskers zijn in de omloop:

 • Katoenen mondmaskers
  • Wassen op 60 graden
  • Je kan het mondmasker zo strijken. Je moet geen extra doek tussen het mondmasker en strijkijzer plaatsen.
  • Opening voor filter aanwezig.
    
 • Witte mondmaskers (tyvek)
  • Deze stof wordt ook gebruikt in de ziekenhuizen.
  • Het mondmasker lijkt van papier maar het is stevig en wasbaar.
  • Het mondmasker wordt soepeler na het wassen en strijken.
  • Wassen op 60 graden.
  • Tijdens het strijken leg je een doek tussen het mondmasker en strijkijzer zodat de stof niet aan je strijkijzer blijft kleven.
  • Opening voor filter aanwezig: je kan zelf kiezen of je het met of zonder filter draagt.
    
 • Blauwe mondmaskers
  • Wassen op 60 graden.
  • Deze mondmaskers moeten in principe niet gestreken worden. Wil je ze toch strijken, leg dan een doek tussen het mondmasker en strijkijzer zodat de stof niet aan je strijkijzer blijft kleven. Strijk zonder stoom.
  • Geen opening voor filter aanwezig aangezien een filter bij dit type mondmasker niet nodig is.

“Kunnen alle Neteland mondmaskers gewassen worden?”

Ja, je kan ze allemaal wassen op 60 graden. De katoenen mondmaskers kan je vervolgens zo strijken. Bij het strijken van de tyvek en blauwe mondmaskers leg je best een doek tussen het mondmasker en het strijkijzer.

“Kunnen alle Neteland mondmaskers hergebruikt worden?”

Ja, je kan alle mondmaskers meerdere keren dragen. 

“Waarom krijgen wij als inwoner geen chirurgisch mondmasker?”

Chirurgische mondmaskers en FFP2 en FFP3 mondmaskers zijn voorbehouden voor de professionele zorgverleners. Zij hebben hier het meeste nood aan omdat zij vaak rechtstreeks in contact komen met besmette patiënten. Voor persoonlijk gebruik is een stoffen mondmasker aangewezen dat gemaakt is volgens de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid (de mondmaskers van Neteland voldoen hieraan). De kwaliteit hiervan volstaat en de maskers bieden voldoende bescherming. Je moet ze natuurlijk op een correcte manier dragen en onderhouden.  

Filters geschonken door de federale overheid

“Van waar komen de filters die we in onze brievenbus vonden?”

De filters zijn een schenking van de federale overheid maar ze worden door onze eigen technische dienst verdeeld. Elke inwoner ontvangt doorheen de tijd twee filters van de federale overheid. Deze filters kun je op maat snijden en plaatsen in zelfgemaakte of aangekochte mondmaskers die over een gleuf beschikken. Op die manier biedt het mondmasker extra bescherming. De filter voldoet aan de eisen voor filter efficiëntie en ademdoorlaatbaarheid van de norm NBN/DTD S 65-001. Je kan van de ontvangen filters ook zelf een mondmasker maken. Je ontvangt later ook nog een mondmasker van de federale overheid.

“Hoe kan ik de filters van de federale overheid gebruiken?”

Er zijn twee soorten filters in de omloop: 

 • Bij de Deltrian-filter knip je de vier randen van de verpakking langs de aangegeven knipnaden open.
 • Bij de Sioen-filter haal je de filter voorzichtig uit de enveloppe.

Als je de filter gebruikt in een stoffen mondmasker dat gemaakt is volgens de aanbevelingen van de FOD Volksgezondheid (bijvoorbeeld de Neteland mondmaskers), dan moet het filterdoekje geknipt worden op 165 x 150 mm.

Je naait best plooien in het filterdoekje, anders ontvouwt de filter in het stoffen mondmasker niet mee als het masker over de neus en kin getrokken wordt.

Schuif de filter langs boven in het mondmasker in, ook al is dat niet eenvoudig. Zorg dat de filter zich niet dubbelplooit in het zakje van het masker. In dat geval filtert het mondmasker immers onvolledig.

Alle details en foto’s over het juiste gebruik van de filters lees je hier.

Je kan het filterdoekje ook als masker gebruiken. In dat geval moet je het niet knippen. Hier lees je hoe je een mondmasker kan maken van een filter.

“Mag ik de filters van de federale overheid wassen?”

Ja, dat moet zelfs. Door de filter en je mondmasker te wassen na dagelijks gebruik, dood je het virus.

Opgelet: de richtlijnen voor de filters van de federale overheid zijn anders dan wanneer je bijvoorbeeld een koffiefilter gebruikt als filter. In dat laatste geval kan je de filter niet wassen. Je verwijdert hem gewoon vooraleer je je mondmasker wast (was daarna goed je handen om besmetting te voorkomen!) en plaatst na het wassen een nieuwe filter in het masker.

“Hoe was ik de filters van de federale overheid?”

Je wast de filter best samen met het mondmasker zonder hem uit het masker te halen. Dit doe je elke avond na gebruik op 60 graden gedurende minstens 30 minuten. Pas na het wassen kan je de filter eventueel verwijderen en laten drogen aan de lucht of in de droogkast. 

Tip: Een gewassen filter kreukt, maar dat heeft geen invloed op zijn filtrerende eigenschappen.

Opgelet: de richtlijnen voor de filters van de federale overheid zijn anders dan wanneer je bijvoorbeeld een koffiefilter gebruikt als filter. In dat laatste geval kan je de filter niet wassen. Je verwijdert hem gewoon vooraleer je je mondmasker wast (was daarna goed je handen om besmetting te voorkomen!) en plaatst na het wassen een nieuwe filter in het masker.

“Mag ik de filters van de federale overheid strijken?”

Nee, de filter mag niet gestreken worden of hij nu wel of niet in het mondmasker zit. Door de hitte smelt hij immers. Wil je je mondmasker strijken na het wassen, haal dan de filter er even uit en plaats hem nadien terug.

Mondmasker dragen

“Zijn we allemaal verplicht mondmaskers te dragen vanaf de versoepeling van de maatregelen?”

Het bedekken van mond en neus is verplicht in volgende situaties:

 • in winkels en winkelcentra
 • in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken
 • op het openbaar vervoer vanaf het betreden van de luchthaven, het station, op het perron of een halte in de bus, de (pre)metro, de tram, de trein of elk ander vervoersmiddel dat door een openbare overheid wordt georganiseerd
 • voor chauffeurs op het openbaar vervoer tenzij ze in een afgesloten cabine zitten
 • voor marktkramers en hun personeel
 • voor contactberoepen en hun klanten. Het masker van de klant mag alleen worden verwijderd voor een specifieke gelaatsbehandeling en alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor deze behandeling
 • voor het horecapersoneel in de zaal
 • voor het horecapersoneel in de keuken, met uitsluiting van functies waarvoor een afstand van 1,5 meter kan worden gerespecteerd
 • Opgelet: deze lijst kan na verloop van tijd aangepast worden, afhankelijk van de epidemiologische situatie van ons land. Het dragen van een masker blijft altijd sterk aanbevolen in andere situaties.

Ter herinnering: mondmaskers zijn nooit verplicht voor kinderen jonger dan twaalf. Er zijn bijzondere bepalingen voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen.

Het bedekken van mond en neus wordt sterk aanbevolen (niet verplicht maar dus wel sterk aanbevolen) vanaf de leeftijd van 12 jaar op alle andere openbare plaatsen en wanneer de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden. Het is ook aangeraden wanneer je in contact komt met kwetsbare personen. Ook hiervoor kan je een stoffen mondmasker gebruiken of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of een bandana. 

Opgelet: het dragen van een mondmasker wordt als aanvullende maatregel beschouwd om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan en iedereen te helpen bij de terugkeer naar een zo normaal mogelijk leven. Het blijft daarnaast nog steeds van zeer groot belang om regelmatig je handen wassen en een fysieke afstand van 1,5 meter te houden van personen waar je niet mee samenwoont.

“Welke bescherming biedt een stoffen mondmasker?”

Het dragen van een stoffen mondmasker doe je niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen.

Beeld je in dat je een confettimachine bent. De druppels die je produceert als je niest, hoest, praat of ademt zijn confetti, mogelijk besmet met het virus. Hoe voorkom je dat deze confetti andere mensen bereikt? Door een fysieke barrière te plaatsen tussen de confettimachine (jezelf) en andere mensen. Deze barrière moet rechtstreeks voor de machine staan die de confetti uitstuurt. Deze barrière is het stoffen mondmasker.

Jouw mondmasker beschermt anderen tegen jouw confetti. Het mondmasker van een andere persoon beschermt jou tegen zijn confetti. Opgelet: dit is enkel extra bescherming. Afstand van 1,5 meter houden en regelmatig je handen wassen blijven de meest effectieve maatregelen. Het is ook belangrijk om je handen te wassen voordat je je gezicht aanraakt.

Heel belangrijk is ook dat het mondmasker van goede kwaliteit is (bijvoorbeeld gemaakt volgens het patroon op www.maakjemondmasker.be) en dat het goed gedragen en behandeld wordt (zie: volgende puntje).

“Hoe draag je een stoffen mondmasker?”

Het dragen van een stoffen mondmasker helpt om de verspreiding van Covid-19 te beperken, maar alleen wanneer je het masker correct draagt. Opzetten, afzetten, dragen, wassen en bewaren zijn handelingen die je met de nodige zorg moet doen. Hou je daarom goed aan volgende richtlijnen:

Het mondmasker opzetten:

 • Voor dat je het mondmasker opzet, was je grondig je handen.
 • Raak enkel de elastieken of lintjes aan bij het opzetten van je masker.
 • Het mondmasker moet je neus, mond en kin bedekken en moet goed aansluiten aan de zijkanten.
 • Begin je masker op te zetten aan de bovenkant door het goed te zetten op je neus. Bind het vast aan de onderkant door je kin te bedekken.

Het mondmasker dragen:

 • Van zodra je het mondmasker hebt opgezet, vermijd je om je masker aan te raken.
 • Als je mondmasker afglijdt of niet goed bevestigd is, raak het dan enkel aan de zijkanten aan om het terug te bevestigen.
 • Vermijd om je masker te vaak op en af te zetten.

Het mondmasker afzetten:

 • Om je mondmasker af te zetten, raak je het enkel aan de elastieken of lintjes aan.
 • Nadat je het hebt afgezet, was je grondig je handen.
 • Als je het masker moet afzetten voor een korte tijd (om bijvoorbeeld te drinken), leg het dan op een propere plaats die je nadien makkelijk kan schoonmaken of stop het in een lucht doorlatende zak.

Het mondmasker wassen:

 • Het mondmasker moet elke 8 uur of elke 4 uur bij intensief gebruik (bijvoorbeeld een leerkracht die lesgeeft voor de klas), veranderd worden of sneller wanneer het vochtig of zichtbaar vuil is.
 • Het mondmasker moet na elk gebruik gewassen worden.
 • Het mondmasker moet gewassen worden met wasmiddel in de wasmachine op 60°C met de rest van de was of het kan gekookt worden in een kookpot die enkel hiervoor gebruikt wordt. Wanneer je het masker op een te lage temperatuur wast, bijvoorbeeld door te wassen met de hand, moet je het daarna wel op hoge temperatuur strijken.
 • Nadat je een vuil masker hebt aangeraakt, bijvoorbeeld om het in de wasmachine te plaatsen, was dan zeker grondig je handen.
 • Het masker moet helemaal droog zijn voor je het opnieuw kan gebruiken. Het is dus aangeraden om minimum twee maskers te hebben.

Het masker bewaren:

 • Laat je mondmasker niet rondslingeren. Kies een vaste en propere plaats voor je maskers en bewaar je gebruikte mondmaskers bij voorkeur in een gesloten stoffen zak die je samen met het masker wast.
 • Raak het propere mondmasker enkel aan nadat je je handen hebt gewassen en raak het nooit aan de binnenkant aan.
 • Stop je masker niet in de diepvries of frigo. De koude doodt het virus niet en het masker riskeert je voeding te besmetten.