Energie besparen

Als u tijdens het bouwen of verbouwen wat extra aandacht besteedt aan duurzame materialen en energiezuinigheid, zult u achteraf jarenlang genieten van een gezond binnenklimaat én een lagere energiefactuur. Bovendien is de winst niet alleen voor u, ook het leefmilieu vaart er wel bij.

Energieprestatieregelgeving

Op www.energiesparen.be vindt u voorstellen om het energiezuinig aan te pakken, maar ook meer info omtrent het E-peil en K-peil.

Energieprestatiecertificaat
Sinds 2012 gelden strengere regels voor het energieprestatiecertificaat (EPC) bij de verkoop en verhuur van woningen. Dit certificaat informeert de potentiële kopers en huurders over de energetische kwaliteit van het gebouw en over de kosten voor een eventuele verbetering van de energieprestatie van het gebouw. Een energiedeskundige type A in uw buurt vindt u via de energiedeskundigensite

Passief wonen
In een ‘Passief-huis' moet u bijna geen energie stoppen om comfortabel te wonen. Wat warmte afgeeft (verlichting, toestellen, mensen,... ) wordt gebruikt als verwarming. De gratis warmte van de zon wordt volop benut in de winter en geweerd in de zomer. Door aangepaste isolatie- en ventilatietechnieken te gebruiken kunt u een aangenaam binnenklimaat creëren. Uiteraard zijn ook de inplanting van het gebouw, de bereikbaarheid, de oriëntatie, het waterverbruik en de materiaalkeuze van groot belang. Voor verdere algemene informatie kan u terecht bij het passief huis platform. Een technische stap-voor-stap uitleg voor muur en dakisolatie vindt u op www.bouwdetails.be.